Skip to the content

Hvad er roaming?

hvad er roaming

Bevæger du dig ofte i udlandet med din smartphone? I så fald kan roaming være et oplagt tillæg til dit mobilabonnement.

 

I takt med det internationale samarbejde øges udviskes grænserne på en række punkter. Det gælder for fx arbejdskraft, men også for en række produkter og services. For blot fem år siden var det normalt, at telefon blev lagt væk, når man var ude at rejse i udlandet. Alternativet var, at man fik en kæmperegning fra sit teleselskab for brug af sin mobil uden for Danmarks grænser.

 

Sådan er det heldigvis ikke i dag. Og du har som rejsende nu markant bedre mulighed for ikke at være begrænset af landegrænser, når det kommer til at bruge din smartphone.

 

Hvad er roaming?

 

Kort sagt er roaming brug af mobildata i udlandet. Har du derfor roaming inkluderet, kan du bruge din mobil i udlandet uden at skulle være bekymret om en ekstraregning.

 

Data-roaming bruges i udlandet, hver gang du foretager aktiviteter, der påkræver forbindelse til et mobilnetværk. Det kan være downloade eller opdatere apps, foretage opkald over tjenesten Messenger eller være på Snapchat.

 

Begrebet ”roaming” betyder i al sin enkelthed at flakke rundt; vandre rundt på må og få til noget, der søges, er fundet. Og det er akkurat det samme i mobildata-mæssig forstand. Din mobil vil søge et netværk – altså roame – til den finder et udenlandsk netværk, som den kan ”springe på” og ”låne” data fra.

 

Nyere EU-lovgivning ang. roaming

 

Tilbage i 2017, nærmere bestemt torsdag d. 15. juni, fik de europæiske medlemslande en ny overraskelse: Nemlig en ny lov om afgifter på roaming. Afgifter er ofte forbundet med udgifter, men denne gang er det ret positivt.

 

Loven betyder blandt andet, at du ikke længere vil blive økonomisk straffet, hvis du glemmer at slå roaming fra. Husk dog, at dette er en EU-lovgivning, hvorfor den som udgangspunkt udelukkende gælder inden for EU's grænser.

 

Alt i alt er denne lovgivning blot endnu et resultat af en mere digital og forbundet verden, nærmere bestemt Europa. EU selv har beskrevet nærmere om dette direktiv, der letter afgiften på roaming.

 

Roaming udenfor EU – pas på!

 

Vi er ikke helt i mål endnu med en digitalt forbundet verden. Og derfor er der til stadighed områder og feriedestinationer, hvor du skal være opmærksom med brug af din mobildata; ellers kan du risikere en frygtelig ekstraregning, når du vender hjem fra din ferie.

 

Omkostningerne uden for EU kommer an på, hvilket teleselskab du har. Derfor vil jeg opfordre dig til at undersøge dette nærmere på dit teleselskabs hjemmeside eller ved at tage kontakt til dem, hvis du skal rejse med din mobil uden for EU's grænser.

 

Ofte vil du få tilsendt en SMS fra dit teleselskab, så snart du tænder din smartphone uden for EU; heri vil du få nærmere beskrevet priser, vilkår og muligheder for brug af data.

 

Sådan kan du slå roaming fra

 

Skulle du have behov for at deaktivere roaming, er det gjort på få sekunder – uanset om du har en iPhone eller en Android-enhed.

 

iPhone: Gå ind under dine ”Indstillinger” og vælg dernæst ”Mobilnetværk”. Klikker du på ”Indstillinger til data” kan du vælge at sige nej tak til ”Dataroaming”. Se dét tog ikke mange minutter.

 

Android-enheder: Igen skal du ind forbi dine ”Indstillinger.” Her, afhængigt af din enhed, kan du slå roaming fra. Andre gange skal du måske klikke dig videre ind under ”Mobilnetværk”.

 

Find mobiltelefoni med fri roaming

 

Hvis du rejser meget, kan det være en fornuftig løsning at vælge et mobilabonnement, hvori du har roaming inkluderet. Så kan du trygt bruge din telefon – og data herpå – når du bevæger dig rundt i hele EU. Prøv vores prissammenligner for mobiltelefoni her.

 

Vi anbefaler som udgangspunkt, at ud altid undersøger, hvordan det forholder sig med brug af din mobildata i udlandet, hvis du skal ud og rejse. På den måde kan du være på den helt sikre side og ikke modtage en stor regning, når du kommer hjem fra din rejse.

About the author

Kasper Friis

Kasper Friis

At markedsføre, bidrage med relevant indhold og fremlægge det vigtigste først er min fornemmeste opgave for Onlino.dk. Og jeg håber, du synes, jeg lykkes hermed.